Placek z masą makową cioci Teresy

    Placek z masą makową cioci Teresy

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten placek pochodzi od mojej cioci - Teresy. Składa się z dwóch warstw ciasta przełożonych masą z makiem i bakaliami.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 29x34 cm

    • CIASTO
    • 225 g margaryny
    • 250 g (czubata szklanka) cukru
    • 400 g (2,5 szklanki) mąki
    • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego lub skórka z połowy cytryny
    • 6 żółtek
    • 6 białek ubitych na sztywną pianę
    • 5 łyżek mleka lub śmietany 18%
    • MASA MAKOWA
    • 300 g suchego maku
    • 3 żółtka
    • 3 białka ubite na sztywną pianę
    • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    • ½ łyżeczki olejku migdałowego
    • 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały, skórka z pomarańczy (można użyć gotowej mieszanki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Przygotować masę: sparzyć mak, zalewając wrzątkiem i gotując na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzić, przemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym, a następnie dodawać do nich po łyżce maku, stale ucierając. Kiedy cały mak zostanie dodany, dodać pianę z białek i bakalie i wymieszać delikatnie całość.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym żółtku. Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodać mąkę, skórkę z cytryny (lub aromat) i mleko lub śmietanę, i wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Odstawić.
    4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na spodzie blachy o wymiarach 29x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta.
    5. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku, aż wierzch ciasta się przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis