Zaloguj się Zarejestruj się

Placek z masą makową cioci Teresy

Ten placek pochodzi od mojej cioci - Teresy. Składa się z dwóch warstw ciasta przełożonych masą z makiem i bakaliami.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 1 blacha 29x34 cm

  • CIASTO
  • 225 g margaryny
  • 250 g (czubata szklanka) cukru
  • 400 g (2,5 szklanki) mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego lub skórka z połowy cytryny
  • 6 żółtek
  • 6 białek ubitych na sztywną pianę
  • 5 łyżek mleka lub śmietany 18%
  • MASA MAKOWA
  • 300 g suchego maku
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na sztywną pianę
  • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • ½ łyżeczki olejku migdałowego
  • 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały, skórka z pomarańczy (można użyć gotowej mieszanki)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Przygotować masę: sparzyć mak, zalewając wrzątkiem i gotując na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzić, przemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym, a następnie dodawać do nich po łyżce maku, stale ucierając. Kiedy cały mak zostanie dodany, dodać pianę z białek i bakalie i wymieszać delikatnie całość.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  3. Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym żółtku. Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodać mąkę, skórkę z cytryny (lub aromat) i mleko lub śmietanę, i wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Odstawić.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na spodzie blachy o wymiarach 29x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta.
  5. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku, aż wierzch ciasta się przyrumieni.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie