Faworki - czyli chrust

    Faworki - czyli chrust

    21polubień
    30min.


    Zrobione przez 297 osób

    Ten przepis na faworki pochodzi od mojej babci, która robi je idealnie: nigdy nie są zbyt tłuste ani zbyt przypieczone. To chyba kwestia wprawy... no i dobrego przepisu!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
    • 255 g (1,5 szklanki) mąki
    • 3 żółtka
    • 50 g masła
    • ½ opakowania proszku do pieczenia (lub mniej) (ok. 8 g)
    • szczypta soli
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny; wyrobić ciasto.
    2. Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka.
    3. W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że ma dobrą temperaturę.
    4. Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    5. Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem – najlepiej nasypać cukier puder do niewielkiego sitka i potrząsać sitkiem nad ciastkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    KamilSerdynski
    94

    - - 21 lis 2014

    MałgorzataJasik
    33

    dzisiaj zrobiłam faworki z tego przepisu wyszły super polecam szybko się robi - 12 lut 2015

    autor:
    26

    dzia - 12 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis