Zaloguj się Zarejestruj się

Quiche (kisz) ze szpinakiem

Bardzo delikatny i lekki quiche. Fantastyczny na lekką kolację lub śniadanie. Można podać z sałatką i grzankami.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 240 ml (1 szkl.) mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 1 mała cebula pokrojona na małe kawałki
  • 1 szkl. świeżego szpinaku
  • ser parmezan do posypania po wierzchu
  • pieprz i suchy koperek do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremkę na quiche o wymiarach 27x27 cm. Wymieszać w blenderze na wysokich obrotach mleko, masło, sól, jajka i cebulę na gładką masę. Wlać mieszaninę do foremki.
  2. Wmieszać szpinak do mieszaniny z jajek i równo rozprowadzić. Piec przez 20 minut aż quiche przestanie być płynny i lekko zbrązowieje na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut aż ser się roztopi. Pokroić w trójkątne kawałki.

rada

Zamiast szpinaku można dodać brokuły, pieczarki lub paprykę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie