Quiche (kisz) ze szpinakiem

    Quiche (kisz) ze szpinakiem

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 13 osób

    Bardzo delikatny i lekki quiche. Fantastyczny na lekką kolację lub śniadanie. Można podać z sałatką i grzankami.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 240 ml (1 szkl.) mleka
    • 3 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 6 jajek
    • 1 mała cebula pokrojona na małe kawałki
    • 1 szkl. świeżego szpinaku
    • ser parmezan do posypania po wierzchu
    • pieprz i suchy koperek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremkę na quiche o wymiarach 27x27 cm. Wymieszać w blenderze na wysokich obrotach mleko, masło, sól, jajka i cebulę na gładką masę. Wlać mieszaninę do foremki.
    2. Wmieszać szpinak do mieszaniny z jajek i równo rozprowadzić. Piec przez 20 minut aż quiche przestanie być płynny i lekko zbrązowieje na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut aż ser się roztopi. Pokroić w trójkątne kawałki.

    rada

    Zamiast szpinaku można dodać brokuły, pieczarki lub paprykę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis