Zaloguj się Zarejestruj się

Babka na oleju

1komentarz
3polubienia
1godz.10min.

Pyszna, klasyczna babka. Można ją polać lukrem albo polewą czekoladową. Na Wielkanoc można wsadzić do środka babki czekoladowe jajeczka.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 1 forma na babkę lub duża keksówka

  • 3 łyżki oleju
  • 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 małe opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
  3. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
  4. Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Lady_Melody
autor:
10

- 10 sie 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie