Zaloguj się Zarejestruj się

Babka na oleju

  • 1komentarz
  • 3polubienia
  • 1godz.10min.

Pyszna, klasyczna babka. Można ją polać lukrem albo polewą czekoladową. Na Wielkanoc można wsadzić do środka babki czekoladowe jajeczka.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 1 forma na babkę lub duża keksówka

  • 3 łyżki oleju
  • 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 małe opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
  3. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
  4. Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Lady_Melody
autor:
9

- 10 sie 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie