Babka na oleju

    Babka na oleju

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna, klasyczna babka. Można ją polać lukrem albo polewą czekoladową. Na Wielkanoc można wsadzić do środka babki czekoladowe jajeczka.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma na babkę lub duża keksówka

    • 3 łyżki oleju
    • 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
    • 6 jaj
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 małe opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
    • 2 łyżki octu
    • bułka tarta do obsypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
    2. W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
    3. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
    4. Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    10

    - 10 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis