Szarlotka babuni

"U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." - to prawda, a moja babcia piecze najlepszą szarlotkę na świecie!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 blacha o wymiarach 29x35 cm

  • CIASTO
  • 500 g (3 szkl.) mąki
  • 200 g margaryny
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania
  • NADZIENIE
  • 1 kg jabłek (najlepsze są szare renety)
  • 500 g (2 i 1/4 szkl.) cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 125 ml (1/2 szkl.) wody
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto: rozetrzeć w misce jajka i żółtko z cukrem. W osobnej misce wymieszać dobrze mąkę z margaryną. Połączyć obie mieszaniny i energicznie zarobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować wszystkie 3 części na powierzchni posypanej mąką i rozłożyć w 3 blachach o wymiarach 29x35 wyłożonych papierem do pieczenia.
  3. Piec ciasta w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 20 minut, aż będą mieć złoty kolor. Po upieczeniu odstawić ciasta do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotować nadzienie: obrać i wydrążyć jabłka, a następnie drobno je pokroić. Na patelni wymieszać wszystkie składniki nadzienia i smażyć na wolnym ogniu około 30 minut, aż jabłka zmiękną i połączą się z resztą składników.
  5. Kiedy ciasta ostygną, przełożyć je gorącymi jabłkami. Wierzch posypać cukrem pudrem. Odstawić, aby ciasto ostygło.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie