Kurczak z kluskami

    Kurczak z kluskami

    2polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 137 osób

    To przepis na kluseczki, które znajdują się w mojej rodzinie od dawna i pierwotnie były tradycyjnymi polskimi kluskami, ale przez lata gotowania zmodyfikowałam je trochę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały kurczak (ok. 1 400 g)
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
    • 1 łyżka przyprawy do drobiu
    • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli ziołowej
    • 300 ml rosółu drobiowego (opcjonalnie)
    • Kluski
    • 4 jajka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 500 ml wody
    • 500 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Umieścić kurczaka, cebulę i seler w dużym garnku, a następnie zalać wodą. Doprawić przyprawą do drobiu, zielem angielskim, bazylią, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczką pieprzu i solą ziołową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, a następnie gotować wolnym ogniu przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy mięso kurczaka będzie miękkie.
    2. Wyjąć kurczaka z wywaru i przecedzić wywar, aby usunąć przyprawy oraz fragmenty kości, które mogą się pojawić. Z powrotem wlać bulion do garnka, dodać gotowy rosół drobiowy i nadal gotować na wolnym ogniu. Odstawić kurczaka, żeby ostygnął.
    3. W średniej misce wymieszać ze jajka z oliwą z oliwek, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 szklankami wody. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż mieszanina zgęstnieje.
    4. Za pomocą dużej łyżki i noża kłaść kluski na gotujący bulion: nałożyć na łyżkę ciasto i odcinając mały kawałek, wrzucać do bulionu. Powtarzać tę czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
    5. Tymczasem zdjąć skórę z kurczaka i wyjąć kości. Pokroić mięso na małe kawałki, dodać do bulionu, i dobrze podgrzać. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis