Paluchy drożdżowe z serem

    Paluchy drożdżowe z serem

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Paluchy dobre do barszczu czerwonego i jako przekąska na imprezach! Polecam!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g margaryny
    • 100 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 500 g (3 szklanki) mąki
    • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
    • 1 łyżka smalcu
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 1 białko
    • 20 g grubo startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Margarynę rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Lekko przestudzić.
    3. W osobnej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru pudru.
    4. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, smalec, śmietanę, rozpuszczoną margarynę i drożdże roztarte z cukrem pudrem. Wyrobić ciasto.
    5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm. Pokroić w paseczki długości 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
    6. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż ser się stopi i lekko przyrumieni.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis