Paluchy drożdżowe z papryką i żółtym serem

    Paluchy drożdżowe z papryką i żółtym serem

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Paluchy, które można chrupać same (zamiast niezdrowych chipsów!) lub jeść, jako dodatek do barszczu. Świetnie pasują do piwa!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g margaryny
    • 500 g (3 szklanki) mąki
    • 70 g świeżych drożdży
    • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 20 g grubo startego żółtego sera
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W misce wymieszać margarynę z mąką, drożdżami i śmietaną i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić w paseczki o długości około 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słodką papryką i żółtym serem.
    4. Natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis