Paluchy z kminkiem

    Paluchy z kminkiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Paluchy, które są niezbędnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g margaryny
    • 750 g mąki
    • 1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
    • 2 łyżki kminku
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. W misce posiekać margarynę i wymieszać z mąką. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i pokroić w paseczki o długości około 15 cm i szerokości 1 cm.
    4. Kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 min w nagrzanym piekarniku, aż będą lekko przyrumienione.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis