Babeczki z kremem śmietankowym

Pyszne babeczki, które będą pięknie wyglądać przyozdobione owocami. Przepis pochodzi od mojej cioci - Stasi, która wspaniale piecze i gotuje!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 24 

  • CIASTO
  • 300 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g (niecałe pół szklanki) cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 białka
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • KREM
  • 250 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany kremowej 24%
  • 250 g masła
  • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.57min. 

  1. Babeczki: w dużej misce posiekać nożem mąkę z masłem, dodać cukier biały, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszać. Aby babeczki były kruche należy oddzielić żółtko od białka i dodać tylko połowę białka oraz całe żółtko i szybko zagnieść ciasto (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania). Wstawić ciasto do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i podzielić na 24 kawałki. Można też zrobić z ciasta rulon i wtedy dzielić, a następnie uformować kawałki ciasta w foremkach.
  4. Piec aż babeczki będą złote (ok. 12 min) w temp. 200°C.
  5. Krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie, stale ucierając, dodawać stopniowo śmietanę.
  6. Wypełnić wystudzone babeczki kremem i udekorować świeżymi sezonowymi owocami.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie