Sałatka z kalafiora

    Sałatka z kalafiora

    3polubienia
    18min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta delikatna i prosta sałatka ma zawsze duże powodzenie u moich gości.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 mały kalafior
    • 1 por
    • 150 g delikatnej szynki lub pieczonego schabu
    • 1 mały pęczek koperku, drobno posiekany
    • 3-4 łyżki majonezu
    • 1 szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Do gotującej i lekko osolonej wody ze szczyptą cukru wrzucić na 2-3 min podzielony na części kalafior. Odcedzić i przelać zimną wodą. Kalafior ma być chrupki, a nie ugotowany.
    2. Pokroić kalafiora na drobne cząstki. Dodać do niego sparzony i pokrojony w kosteczkę por i szynkę (lub pieczony schab) oraz koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    apfel
    autor:
    1

    zmieniona ilość składników. do sałatki można też dodać 2 jaja ugotowane na twardo i starte na grubym tarle lub drobno pokrojone. - 11 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis