Placek cygański

    Placek cygański

    22polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 27 osób

    Dość czasochłonny, ale bardzo smaczny placek w stylu „u cioci na imieninach”. Jest kolorowy, więc szybko znika, gdy wokół znajdują się dzieci.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha o wymiarach 29x35 cm

    • CIASTO
    • 300 g maku
    • 150 g masła
    • 250 g cukru pudru
    • 8 żółtek
    • 8 białek, ubitych na sztywną pianę
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cynamonu
    • 100 g miodu, podgrzanego
    • 30 g kakao
    • 1 łyżka sody
    • MASA
    • 400 g masła
    • 300 g cukru pudru
    • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    • 1/2 l mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 jaja
    • sok z połowy cytryny
    • DODATKI
    • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
    • 1 galaretka agrestowa
    • 1 opakowanie polewy czekoladowej na dużą blachę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mak sparzyć: włożyć do rondelka i zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzić, przemleć 2 razy przez maszynkę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Galaretki przygotować w osobnych, płytkich naczyniach zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Kiedy zastygną, pokroić wzdłuż na paski szerokości około 1,5 cm.
    4. Masło utrzeć z cukrem i ciepłym miodem, a następnie, stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać stopniowo mak.
    5. W osobnej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z sodą, kakao i cynamonem. Dodać tę mieszaninę do masy, dobrze mieszając całość. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    6. Wylać ciasto po równo do dwóch blach wielkości 29x35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 180°C. Przestudzić.
    7. W międzyczasie przygotować masę: ubić jajka, do ubitych jajek dodawać mąkę, a następnie budyń, stale ubijając. W rondelku zagotować mleko i kiedy się zagotuje powoli dodawać do mieszaniny z jajkami, szybko mieszając trzepaczką albo pałką, żeby nie powstały grudki. Można nie dodawać całego mleka, żeby masa nie była zbyt płynna. Wstawić miskę z masą do większej miski z zimną wodą, aby całkowicie wystygła. Utrzeć masło z cukrem pudrem, a następnie dodać do zupełnie zimnej masy budyniowej. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
    8. Kiedy placki wystygną, wyciągnąć je z blach i ułożyć na płaskiej powierzchni. Na jednym placku rozsmarować połowę zimnej masy. Na warstwie masy na ukos od jednego do drugiego rogu placka układać rzędy biszkoptów na przemian z rzędami różnych kolorów galaretki. Rzędy galaretki i biszkoptów pokryć pozostałą częścią masy. Przykryć drugim plackiem. Polać po wierzchu polewą czekoladową.

    sposób użycia resztek

    Pozostałą galaretkę można zjeść samą, lub z owocami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    5

    Robilam to ciasto kilka razy przewaznie kiedy sa dlugie swieta np. Boze N. poniewaz to ciasto wychodzi bardzo duze. Napewno mozna nim zachwycic kazdego, bardzo smaczne i swietnie sie prezentuje. Jest pracochlonne. Zaczelam uzywac gotowego maku w puszce zeby przyspieszyc proces przygotowania. Jezeli urzyjesz gotowego maku nie dodawaj cukru i badz ostrozny z miodem zeby nie przeslodzic. - 18 paź 2012

    autor:
    2

    Bardzo dobre ciasto, polecam wszystkim. Ja uważam że nie jest aż tak bardzo pracochłonne, najlepiej dzień wcześniej przygotować galaretki. Ciasto prezentuje się znakomicie Dziękuję za super przepis przygotowałam według przepisu i nic bym w nim nie zmieniła - 19 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis