Rolada truskawkowa

    Rolada truskawkowa

    26polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 25 osób

    Moja babcia zawsze piecze tę pyszną roladę w wakacje, zwłaszcza kiedy truskawek jest pod dostatkiem! Palce lizać!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • Ciasto
    • 6 jaj, oddzielić białka od żółtek
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżki octu 10%
    • 2 łyżki oleju
    • Masa
    • 1/2 kg truskawek
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
    • Dodatkowo
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 300 ml wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

      Galaretka:

    1. Przygotować galaretkę rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku, wlać do płaskiego (najlepiej kwadratowego) naczynia i odstawić aby całkiem stężała. Powinna mieć grubość ok. 1,5 cm.
    2. Biszkopt:

    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Ubić białka na całkiem sztywno. Dodać cukier i dalej miksować, aż cukier się prawie całkiem rozpuści.
    5. Dodać połowę żółtek i wymieszać pomału drewnianą łyżką. Dodać resztę żółtek i znów wymieszać drewnianą łyżką. i
    6. Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodawać po trochu do jajek, mieszając łyżką. Na koniec dodać ocet i olej i również wymieszać łyżką.
    7. Wylać na blachę o wymiarach 29x35 cm (duża blacha z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1-1,5 cm.
    8. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć ciasto ostrożnie wraz z papierem, zsuwając je na ściereczkę położoną na blacie.
    9. Zwinąć gorący placek razem z papierem i ściereczką i ułożyć "szwem" do dołu. Odstawić aby całkiem wystygł.
    10. Masa:

    11. Truskawki zmiksować w blenderze lub rozgnieść widelcem. Masło rozetrzeć, a następnie dodawać po trochu cukier i zmiksowane truskawki.
    12. Zmiksować masło i kiedy będzie gładkie dodawać po trochu cukru na zmianę z truskawkami, miksując. Jeśli masa się zetnie, miksować dalej aż nabierze jednolitej konsystencji. (W końcu wszystko się połączy.)
    13. Zwijanie rolady:

    14. Zastygniętą galaretkę pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 cm.
    15. Odwinąć powoli ostudzony biszkopt, odklejając papier. Posmarować masą truskawkową, zostawiając margines ok. 2 cm nieposmarowany z jednego, dłuższego boku.
    16. Paski galaretki układać wzdłuż drugiego brzegu ciasta, jeden za drugim, na samym początku zawijanej rolady.
    17. Zwinąć roladę tak, aby galaretka była w środku - czyli zaczynając od końca z galaretką.
    18. Zwiniętą roladę odłożyć "szwem" do dołu w chłodne miejsce na około godzinę-dwie. Po wierzchu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować resztą masy. Kroić w poprzek na plastry grubości około 1,5 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Rolada truskawkowa
    Rolada truskawkowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    apfel
    autor:
    9

    ta rolada to mistrzostwo świata, a zwłaszcza w wykonaniu mojej mamy - 01 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis