Żytni pumpernikiel

    Żytni pumpernikiel

    Zapisz do ulubionych
    2godz.55min.


    Zrobione przez 80 osób

    To jest dobry chleb! Radzę wyrobić go w automacie, ale upiec w piekarniku, ponieważ robi się wtedy pełniejszy i ma ładniejszą skórkę. Mam nadzieję, że go polubicie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 i 1/2 łyżki melasy
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
    • 100 g (1 szklanka) mąki żytniej
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 35 g (1/4 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki mleka w proszku
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 łyżka kminku
    • 1 i 1/2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl "chleb pełnoziarnisty" i włączyć urządzenie.
    2. Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z maszyny. Uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem formy wielkości 13x23 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Regg
    autor:
    0

    ten przepis nie ma nic wspólnego z pumperniklem ! - 21 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis