Zwykły chleb pełnoziarnisty

    Zwykły chleb pełnoziarnisty

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1831 osób

    Po prostu doskonałe w smaku i łatwe do zrobienia pieczywo pełnoziarniste. (A przepis na tyle wyrozumiały, że nie wymaga precyzji w odmierzaniu składników.)

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 700 ml (3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 14 g suchych drożdży
    • 80 ml (1/3 szklanki) miodu
    • 690 g (5 szklanek) mąki chlebowej
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 80 ml (1/3 szklanki) miodu
    • 1 łyżka soli
    • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz.10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W dużej misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i 1/3 szklanki miodu. Dodać 5 szklanek białej mąki chlebowej i wymieszać. Zostawić ciasto na 30 minut, lub aż wyrośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.
    2. Dodać 3 łyżki stopionego masła, 1/3 szklanki miodu i sól. Domieszać 2 szklanki mąki pszennej. Na oprószonej mąką stolnicy zagnieść ciasto wrabiając tyle mąki pełnoziarnistej, aby zaczęło odrywać się od stolnicy. Na dotyk może być nadal lepkie. Może to wymagać od 2 do 4 dodatkowych szklanek mąki. Następnie włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilkakrotnie w misce, by pokryło się tłuszczem. Nakryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    3. Zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 3 bochenki. Włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek wielkości ok. 13 x 23 cm i zostawić do wyrośnięcia do ok. 2,5 cm ponad krawędź foremki.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 30 minut; nie przypiec zanadto! Gdy chleb będzie gotowy, lekko posmarować wierzch za pomocą pędzelka dwiema łyżkami stopionego masła lub margaryny, aby skóra nie zrobiła się zbyt twarda. Pozostawić do ostygnięcia.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis