Zupa ziemniaczana z rybą i serem

    Zupa ziemniaczana z rybą i serem

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 26 osób

    Ta pełna smaku zupa to ciepły i kojący posiłek. Typową przystawką do niej jest talerz pełen awokado pokrojonych w plastry. Dla najlepszych rezultatów najlepiej użyć sera munster.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki margaryny
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 2 małe cebule, drobno posiekane
    • 1 l (4 szklanki) wody
    • 10 ziemniaków pokrojonych w kostkę
    • 500 ml (2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 225 g filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
    • 2 jaja, lekko roztrzepane
    • 170 g startego sera munster (można zastąpić innym serem o wyrazistym smaku, który łatwo się topi)
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym rondlu stopić masło lub margarynę, dodać paprykę. W tej mieszaninie podsmażyć cebulę aż zmięknie. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać ziemniaki. Dusić delikatnie, aż ziemniaki będą prawie ugotowane. W zależności od wielkości ziemniaków, podczas gotowania być może trzeba będzie dodać więcej wody.
    2. Dodać śmietanę lub mleko oraz rybę, i w dalszym ciągu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Jeżeli w dalszym ciągu ziemniaki będą twarde, rozgnieść je delikatnie w garnku ubijaczką lub drewnianą łyżką.
    3. Do ubitych jaj dodać trochę mieszanki z ziemniakami, a następnie wmieszać jajka do zupy. Zdjąć z ognia i wmieszać ser. Doprawić do smaku i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis