Kurczak w marynacie ananasowej

    Kurczak w marynacie ananasowej

    10polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 732 osoby

    Ta pyszna przystawka z kurczaka może również (z dodatkiem sałatki) stanowić świetny lekki posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 szklanka soku ananasowego
    • 110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) brązowego cukru
    • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
    • 1 kg polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka pokrojonych na niewielkie paski
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W małym garnku wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym i cukrem i podgrzewać na średnim ogniu. Zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem.
    2. Włożyć kawałki kurczaka do szklanego naczynia i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    3. Nagrzać grill do niezbyt wysokiej temperatury. Nadziać kawałki kurczaka wzdłuż na patyczki.
    4. Lekko posmarować ruszt grilla olejem. Opiekać szaszłyki po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy puszczane soki będą klarowne. Szaszłyki pieką się szybko, więc trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis