Zupa z jarmużem i kiełbasą

    Zupa z jarmużem i kiełbasą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 41 osób

    Niezwykle brzmi nazwa tej pysznej zupy. Nawet jeśli nie przepadasz za jarmużem, będzie Ci smakować - moja rodzina ją uwielbia!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 l wody
    • 450 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
    • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 kg mrożonego jarmużu, rozmrożonego
    • 1 puszka (ok. 450 g) fasoli Piękny Jaś
    • 45 g pokrojonego w kostkę boczku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do garnka na zupę włożyć kiełbasę i zalać wodą, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wmieszać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 do 20 minut. Dodać jarmuż i fasolę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut.
    2. W czasie kiedy jarmuż i fasola się gotują, umieścić patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i podsmażyć, aby wytopić część tłuszczu. Wmieszać czosnek, cebulę i paprykę i smażyć, aż boczek będzie prawie chrupiący. Zlać tyle tłuszczu, ile tylko się da i dodać mieszaninę do gotującej zupy, a następnie gotować zupę kolejne 15 do 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis