Zimowa sałatka owocowa z cytrynowo-makowym sosem vinaigrette

    Zimowa sałatka owocowa z cytrynowo-makowym sosem vinaigrette

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 543 osoby

    Wspaniała sałatka na czas świąt. Można podać ją do obiadu w domu, albo zanieść na rodzinne spotkanie świąteczne.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) soku z cytryny
    • 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 160 ml (2/3 szklanki) oleju roślinnego
    • 1 łyżka maku
    • 1 główka sałaty rzymskiej podartej na małe kawałki
    • 115 g startego sera typu ementaler
    • 230 g orzechów nerkowca
    • 30 g (1/4 szklanki) suszonej żurawiny
    • 1 jabłko - obrane, bez rdzenia nasiennego, pokrojone w kostkę,
    • 1 gruszka - obrana, bez rdzenia nasiennego, pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować cukier z sokiem z cytryny, cebulą, musztardą i solą. Nie przerywając miksowania dolewać łagodnym stałym strumieniem olej, aż sos zrobi się gęsty i jednolity. Wsypać mak i miksować już tylko przez kilka sekund.
    2. W dużej salaterce wymieszać sałatę ze startym serem, orzechami, żurawiną i pokrojonymi w kostkę jabłkiem i gruszką. Tuż przed podaniem polać sosem sałatkowym i wymieszać całość.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis