Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem Kareny

    Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem Kareny

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 166 osób

    Klasyczna, kremowa zapiekanka, świetna na te dni, kiedy wykonanie czasochłonnego przepisu po prostu nie jest możliwe.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 350 g makaronu jajecznego
    • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
    • 120 ml (1/2 szklanki) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 325 g (3 szklanki) startego żółtego sera
    • 55 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej cebuli
    • 40 g (1/2 szklanki) pokruszonych chipsów ziemniaczanych
    • 1 szczypta papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron aż będzie al dente. Odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z kremem z pieczarek, mlekiem zagęszczonym, tuńczykiem, startym serem i cebulą. Wlać do 1,5 litrowego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać wierzch pokruszonymi chipsami ziemniaczanymi i papryką.
    3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 do 20 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis