Zapiekanka z tuńczyka z makaronem Jessie

    Zapiekanka z tuńczyka z makaronem Jessie

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 60 osób

    To szybka i łatwa zapiekanka z tuńczykiem. Jest moim ulubionym daniem od wielu, wielu lat. Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 300 ml zagęszczonej zupy pomidorowej w puszce lub w słoiku
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 55 g makaronu jajecznego
    • 170 g (1 i 1/4 szklanki) startego ostrego sera, np. cheddar
    • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Makaron ugotować i odcedzić.
    2. W dużej patelni podsmażyć cebulę na oleju. Dodać nierozcieńczoną zupę, chili w proszku, sól i sos Worcestershire. Dusić przez 5 minut. Wmieszać makaron, 1 szklankę startego sera oraz tuńczyka. Nałożyć do wysmarowanego tłuszczem litrowego naczynia żaroodpornego.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Nadal gorącą zapiekankę posypać pozostałą 1/4 szklanki sera.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis