Zapiekanka z tuńczyka z makaronem

    Zapiekanka z tuńczyka z makaronem

    13polubień
    1godz.


    Zrobione przez 391 osób

    To łatwe, sycące, i może nawet szybkie danie (jeśli pominąć pieczenie), które często sama przygotowuję.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g szerokiego makaronu jajecznego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 140 g (1 szklanka) startego ostrego sera, np. cheddar
    • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 1 puszka (450 g) zielonego groszku, odsączonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. 2-litrowe naczynie żaroodporne spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente. Dobrze odcedzić.
    3. W średnim rondelku wymieszać mąkę z masłem i solą. Mieszać, aż masło się rozpuści, a składniki się dobrze połączą. Dodać mleko i mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje (zwykle osiąga właściwą konsystencję tuż zanim zacznie się gotować). Do mieszaniny dodać ser i mieszać, aby ser się rozpuścił i wszystko się dobrze połączyło. Wmieszać tuńczyka, groszek i makaron. Wyłożyć równomiernie do przygotowanego naczynia.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    4

    - 07 sty 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Bez szału - bardzo lubię tuńczyka i w porównaniu z innymi pysznymi potrawami jakie można z niego zrobić - ta wypada blado. - 21 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis