Zapiekanka z tuńczyka dla miłośników sera

    Zapiekanka z tuńczyka dla miłośników sera

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 163 osoby

    Jest to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, gdy mamy dużo gości lub potrzebuję szybko jakiś obiad. Każdy, kto jej spróbował, od razu ją polubił. Pokrusz grzankami, aby dodać jej więcej „chrupkości”.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g makaronu kolanka
    • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
    • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka, odsączonego
    • 450 g startego sera typu cheddar
    • 60 g grzanek ziołowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu kiedy będzie al dente, odcedzić. Tymczasem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 23x33 cm wymieszać zupę z tuńczykiem i połową sera.
    3. Dodać makaron i dobrze wymieszać całość. Na górę mieszaniny wyłożyć pozostały ser, a następnie grzanki. Przykryć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, lub do momentu gdy ser się roztopi. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis