Zapiekanka z makaronem i kiełbasą
1 / 1 Zdjęcie:   CCULLEN
Następne

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Zapiekanka, której trudno się oprzeć - szybka i łatwa, z kiełbasą, makaronem rurki i pomidorami, zwieńczona łagodnym stopionym serem. Każde dziecko i dorosły, którym ją przygotowałam, od razu ją polubili! Podawać z bochenkiem chleba i zieloną sałatą.

BONNIE Q.

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 450 g nieugotowanego makaronu rurki
  • 500 g ulubionej kiełbasy, pokrojonej w plastry na ukos
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 puszki po 400 ml pomidorów z dodatkiem włoskich ziół (lub samej bazylii)
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 15 g (1/4 szklanki) posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 30 g (1/4 szklanki) bułki tartej wymieszanej z włoskimi przyprawami
  • 225 g startego łagodnego sera, który łatwo się topi

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
  2. W dużym garnku z osoloną wodą gotować makaron przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy będzie al dente, a następnie odcedzić.
  3. W średniej patelni na średnim ogniu smażyć w oleju kiełbasę, aż będzie rumiana z obu stron (5 minut).
  4. W dużej misce wymieszać makaron z kiełbasą, pomidorami, sosem pomidorowym, oregano, pietruszką i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Posypać bułką tartą i startym serem.
  5. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 do 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie