Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

    Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

    20polubień
    1godz.


    Zrobione przez 151 osób

    Zapiekanka, której trudno się oprzeć - szybka i łatwa, z kiełbasą, makaronem rurki i pomidorami, zwieńczona łagodnym stopionym serem. Każde dziecko i dorosły, którym ją przygotowałam, od razu ją polubili! Podawać z bochenkiem chleba i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g nieugotowanego makaronu rurki
    • 500 g ulubionej kiełbasy, pokrojonej w plastry na ukos
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3 puszki po 400 ml pomidorów z dodatkiem włoskich ziół (lub samej bazylii)
    • 250 ml sosu pomidorowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • 15 g (1/4 szklanki) posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 30 g (1/4 szklanki) bułki tartej wymieszanej z włoskimi przyprawami
    • 225 g startego łagodnego sera, który łatwo się topi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużym garnku z osoloną wodą gotować makaron przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy będzie al dente, a następnie odcedzić.
    3. W średniej patelni na średnim ogniu smażyć w oleju kiełbasę, aż będzie rumiana z obu stron (5 minut).
    4. W dużej misce wymieszać makaron z kiełbasą, pomidorami, sosem pomidorowym, oregano, pietruszką i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Posypać bułką tartą i startym serem.
    5. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 do 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    11

    - - 20 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis