Zapiekana ryba z krewetkami

    Zapiekana ryba z krewetkami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 243 osoby

    Łatwy i smaczny sposób aby zaimponować rodzinie i gościom daniem, które jest bajecznie proste! Filety są zapieczone z ugotowanymi krewetkami w prostym białym sosie. Wierzch pokrywa stopiony starty parmezan. Jeśli chodzi o wybór ryby, to polecam suma, okonia morskiego (labraksa) lub lucjana czerwonego.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 1 kg filetów z lucjana czerwonego (można zastąpić flądrą lub solą)
    • 225 g ugotowanych średnich krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 20 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. W małym rondelku na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i sól, aby powstało rzadkie ciasto. Stopniowo dodać mleko. Gotować, stale mieszając, aż sos będzie wystarczająco gęsty aby oblepiać tylną część łyżki.
    3. Użyć wystarczająco dużego naczynia do pieczenia, aby pomieścić wszystkie filety w jednej warstwie. Spryskać tłuszczem w sprayu. Wyłożyć filety na dnie i przykryć krewetkami. Polać całość białym sosem. Posypać startym serem.
    4. Piec bez przykrycia przez 20 do 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis