Zakwas chlebowy Esther

    Zakwas chlebowy Esther

    11polubień
    7dni10min.


    Zrobione przez 198 osób

    Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 szklanki

    • 7 g aktywnych suchych drożdży
    • 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +7dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 7dni10min. 

    1. W dużej niemetalowej misce wymieszać suche drożdże z dwiema szklankami ciepłej wody i dwiema szklankami mąki i luźno przykryć.
    2. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, od 4 do 8 dni. Czas ten może się różnić zależnie od panującej w kuchni temperatury i wilgotności. Jeśli zaczyn zacznie wylewać się z miski, postawić ją na tacy lub blasze do pieczenia. Sprawdzać od czasu do czasu.
    3. Kiedy roztwór zacznie się pienić i wydzielać przyjemny kwaśny zapach, oznacza to, że jest gotowy do użycia. Jeśli pojawi się na nim różowy, pomarańczowy, albo innego dziwnego koloru kożuch, należy go wyrzucić i zacząć wszystko od początku. Do czasu użycia zakwasu do wypieków, przechowywać go w lodówce w szklanym, zamkniętym naczyniu.
    4. Gdy część zakwasu zostanie użyta do pieczenia, zawsze należy ją zastąpić równą ilością mąki z wodą z dodatkiem odrobiny cukru. Tak więc, jeśli zużyło się 1 szklankę zakwasu, trzeba ją zastąpić 1 szklanką wody zmieszanej z 1 szklanką mąki ze szczyptą cukru. Nową mąkę z wodą należy wlać do gotowego zakwasu i dobrze wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu, aż ponownie pojawi się piana, a następnie wstawić do lodówki do czasu następnego pieczenia. Jeśli na powierzchni zakwasu zbierze się jasny lub brązowawy płyn, nie należy się tym przejmować - jest to alkohol, który towarzyszy fermentacji. Trzeba zakwas ponownie zamieszać, a alkohol ulotni się podczas pieczenia. Pozostanie tylko ten cudowny kwaśny smak! Zakwas chlebowy poprawia się z wiekiem. Kiedyś przekazywany był przez pokolenia!
    5. Wypróbuj ten zakwas piekąc na przykład żurawinowe ciasto na zakwasie z czekoladą, albo czekoladowe ciasto na zakwasie.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    EichlerNatalia
    1

    ja go przed tygodniem wyprubowalam jestem naprawde zadowolona Polecam - 23 gru 2012

    Efeb13
    autor:
    1

    Bardzo dobrze opisane dla kogoś, kto robi pierwszy raz! Wyszło super! - 09 gru 2012

    autor:
    0

    jest super - 03 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis