Zakwas chlebowy Becky

    Zakwas chlebowy Becky

    3polubienia
    5dni10min.


    Zrobione przez 106 osób

    Zaczyn dobry do każdego chleba na zakwasie. Nigdy już nie zabraknie Ci zaczynu, bo dzięki temu przepisowi w każdej chwili zrobisz nowy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 szklanka co 3 dni

    • 3 łyżki płatków ziemniaczanych na purée
    • 3 łyżki cukru
    • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody
    • 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni10min. 

    1. W zamykanym naczyniu połączyć płatki ziemniaczane z cukrem, wodą i drożdżami. Pozostawić przez 5 dni na kuchennym stole, codziennie mieszając drewnianą łyżką.
    2. Piątego dnia rano dokarmić zakwas dodając 3 łyżki płatków ziemniaczanych, 3 łyżki cukru i 1 szklankę ciepłej wody. Wieczorem użyć 1 szklankę zakwasu do wypieku chleba. Pozostały zakwas przechowywać w lodówce.
    3. Co pięć dni dokarmiać zakwas dodając 3 łyżki płatków ziemniaczanych, 3 łyżki cukru i 1 szklankę wody. Jeżeli dokarmiony zakwas ma być użyty do wypieku chleba, należy pozostawić go przed użyciem przez 6 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli zakwas nie jest używany, przechowywać go w lodówce, a po każdym dokarmieniu 1 szklankę wylać.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis