Zaczyn do „ Chleba przyjaźni” Amiszów

    Zaczyn do „ Chleba przyjaźni” Amiszów

    Zapisz do ulubionych
    10dni30min.


    Zrobione przez 357 osób

    Zrób coś specjalnego, czym podzielisz się z przyjaciółmi! Ten wyśmienity zaczyn, tradycyjnie przekazywany łańcuszkiem, może służyć do robienia różnych typów pieczywa. Nie stosować metalowych pojemników lub naczyń.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szklanki zaczynu

    • 7 g aktywnych suchych drożdży
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 710 ml (3 szklanki) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +10dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 10dni30min. 

    1. Dzień pierwszy: W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Pozostawić na 10 minut. Do litrowego naczynia ze szkła, tworzywa sztucznego lub ceramicznego odmierzyć 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać, by później podczas dodawania mleka nie tworzyły się grudki. Powoli domieszać 1 szklankę mleka i rozpuszczone w wodzie drożdże. Luźno przykryć i pozostawić, aż roztwór zacznie się pienić. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
    2. W dniach 2. do 4. mieszać zaczyn łyżką. W dniu 5. dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka i wymieszać. W dniach 6. do 9. znów tylko mieszać.
    3. Dzień 10: Domieszać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mleka. Odmierzyć 1 szklankę, by zrobić swój pierwszy chleb. Dwie szklanki dać przyjaciołom razem z przepisem na swój ulubiony chleb Amiszów. Pozostałą 1 szklankę zaczynu przechowywać w pojemniku w lodówce, lub rozpocząć 10-dniowy proces od nowa (zaczynając od kroku nr 2).

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie