Yorkshire pudding

    Yorkshire pudding

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 120 osób

    Pyszny, tradycyjny w Wielkiej Brytanii, dodatek do świątecznej uczty. Jeśli zamierzasz go podać, to naprawdę musisz dobrze to zaplanować. Sugeruję przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, aby na pewno zdążyć z pieczeniem, gdy wołowy rostbef będzie już gotowy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 180 ml (3/4 szklanki) mleka o temperaturze pokojowej
    • 3 jajka o temperaturze pokojowej
    • 180 ml (2/3 szklanki) wody
    • 120 ml (1/2 szklanki) smalcu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę wymieszać starannie z solą. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko. Ubić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać jajka i znów dokładnie ubić. Dolać wodę i ponownie energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się lekkie i pieniste. Odstawić na godzinę (lub pozostawić na noc w lodówce, jeśli ma być użyte następnego dnia).
    2. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjąć je i pozostawić na kuchennym blacie, aż nabierze temperatury pokojowej. Kiedy rostbef jest gotowy do wyjęcia z piekarnika, ciasto powinno być gotowe do pieczenia.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    4. Zlać wytopiony z pieczeni tłuszcz i odmierzyć odpowiednią ilość (około 1/2 szklanki powinno wystarczyć). Wlać tłuszcz do formy wielkości 22x30 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż smalec zacznie skwierczeć. Wlać ciasto na smalec i piec przez 30 minut (lub aż boki się podniosą i staną się złote). Pokroić na osiem części i natychmiast podać.
    5. Można też piec w foremce do muffinów.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis