Wykwintna sałatka z tuńczyka

Połączenie zielonych oliwek, migdałów i kaparów z typowymi składnikami sprawia, że ta sałatka z tuńczyka jest wyjątkowo smaczna.

Patricia Jones

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 350 g tuńczyka w wodzie z puszki, odcedzonego i rozdrobnionego
  • 2 zielone cebulki, drobno posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 55 g (1/4 szklanki) zielonych oliwek nadziewanych papryką pimento, posiekanych
  • 2 łyżki kaparów, posiekanych
  • 25 g (1/4 szklanki) migdałów blanszowanych w słupkach
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 120 ml (1/2 szklanki) majonezu
  • 60 g (1/4 szklanki) kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. W misce wymieszać tuńczyka z zieloną cebulką, selerem, zielonymi oliwkami, kaparami i migdałami.
  2. W innej małej misce wymieszać majonez ze śmietaną i sosem Worcestershire.
  3. Wymieszać sos z mieszanką z tuńczykiem. Podawać na liściach sałaty lub z rogalikiem, jako kanapka z sałatką z tuńczyka.

Kostka idealna

Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie