Włoski chowder z halibuta

    Włoski chowder z halibuta

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Włoska zupa z halibuta przygotowywana na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem tradycyjnych włoskich ziół. Posypać parmezanem i podawać bardzo gorącą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1200 g steków z halibuta, pokrojonych w kostkę
    • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 235 ml (1 szklanka) soku pomidorowego
    • 120 ml (1/2 szklanki) soku jabłkowego
    • 900 g całych pomidorów z puszki, obranych i rozgniecionych
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/8 łyżeczki tymianku
    • 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W oleju podsmażyć do miękkości paprykę, seler, cebulę i czosnek. Dodać sok pomidorowy lub wodę, sok jabłkowy, rozgniecione pomidory i zioła. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    2. Dodać kawałki halibuta. Gotować, aż halibut będzie ugotowany, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis