Wiejski chleb z nasionami

    Wiejski chleb z nasionami

    3polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 159 osób

    Ten jasny chleb o lekko sezamowym smaku doskonale nadaje się na poranne tosty lub na ulubione kanapki. Nasiona można lekko uprażyć, by uwydatnić ich smak.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 180 ml (3/4 szklanki) wody
    • 4 łyżeczki miodu
    • 4 łyżeczki oleju rzepakowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 185 g (1 i 1/3 szklanki) mąki chlebowej
    • 80 g (3/5 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 4 łyżeczki ziarna sezamowego
    • 2 łyżeczki maku
    • 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Nasiona wysypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 4 minuty. Ostudzić. (Krok ten nie jest konieczny - nasiona można dodać nieprażone.)
    2. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.
    3. Wybrać podstawowy cykl pieczenia i nacisnąc przycisk "Start".

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    zmieniona ilość składników. Składniki 380 ml (6/4 szklanki) wody, 2 łyżeczki miodu, 8 łyżeczki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki soli, 370 g (2 i 2/3 szklanki) mąki chlebowej , 160 g (6/5 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej, pol szklanki otrebow pszennych, szklanka slonecznika, 1 łyżeczka drożdży instant, - 11 mar 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie