Tuńczyk z grilla teriyaki

    Tuńczyk z grilla teriyaki

    2polubienia
    57min.


    Zrobione przez 89 osób

    Pyszny tuńczyk prosto z grilla! Uwaga - steków nie można grillować zbyt długo, bo tuńczyk szybko staje się suchy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki sosu sojowego light
    • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
    • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
    • 4 steki z tuńczyka (po 175 g, ok. 1,5 cm grubości)
    • 1 łyżka oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. W płytkim naczyniu wymieszać sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Umieścić tuńczyka w marynacie i obrócić, aby dobrze się nią pokrył. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    3. Wyjąć tuńczyka z marynaty, marynatę wylać. Steki posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka.
    4. Grillować tuńczyka przez około 3 do 6 minut na każdej stronie, lub do momentu, gdy wygląda na gotowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis