Tosty francuskie

    Tosty francuskie

    14polubień
    20min.


    Zrobione przez 1144 osoby

    Istnieje wiele fantazyjnych wariacji na temat tego prostego przepisu. Można w nim zastosować wiele rodzajów pieczywa - biały chleb z formy czy z automatu, pszenny pełnoziarnisty, bułkę paryską czy pieczywo z rodzynkami, albo na przykład chleb włoski. Grzanki podajemy oczywiście na gorąco, z masłem lub z margaryną, z owocami, z syropem klonowym, z bitą śmietaną lub czymkolwiek innym.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 tostów

    • 6 grubych kromek pieczywa
    • 2 jajka
    • 160 ml (2/3 szklanki) mleka
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Roztrzepać jajka z mlekiem, solą, przyprawami i wanilią.
    2. Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzać na średnim ogniu.
    3. Zanurzać każdy kawałek chleba z obu stron w roztrzepanym jajku. Kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis