Torsk - czyli dorsz po duńsku

    (360)

    Torsk to pieczony filet z dorsza z masłem. W tym przepisie użyta jest ryba mrożona, której nie trzeba rozmrażać. Koniecznie trzeba za to użyć masła - w margarynie jest za dużo wody.


    Zrobione przez 324 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 filetów z dorsza (po 175 g)
    • 1,5 l (6 szklanek) wody
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 łyżki soli
    • 350 g roztopionego masła
    • 1 szczypta papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia.
    2. Włożyć filety do dużego rondla. Wymieszać wodę z cukrem i solą. Zalać tą mieszaniną filety. Mieszanina powinna całkowicie przykrywać ryby, jeżeli nie przykrywa - dolać więcej wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez 3 do 5 minut.
    3. Wyjąć filety z wody i położyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody. Posmarować 6 łyżkami roztopionego masła i posypać papryką.
    4. Grillować przez 8 do 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podawać z pozostałym roztopionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (360)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis