Tarta z łososiem

    Tarta z łososiem

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 40 osób

    Pyszna tarta z łososiem, ryżem, cebulą i pieczarkami. Smakuje pysznie posypana smażoną cebulką. Jest to kompletny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kawałki nieupieczonego ciasta na tartę o średnicy 23 cm
    • 125 g (2/3 szkl.) białego ryżu
    • 315 ml (1 i 1/3 szkl.) wody
    • 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
    • 115 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżka masła
    • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
    • 2 puszki (po 175 g) łososia, odsączonego i dobrze rozgniecionego
    • 75 g (2/3 szkl.) startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W średnim garnku ugotować ryż.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
    3. Formę do tarty wyłożyć ciastem i odstawić.
    4. W dużym rondlu na średnim ogniu podsmażyć na maśle cebulę i pieczarki, aż zmiękną.
    5. Ugotowany ryż wymieszać z zupą pieczarkową, a następnie wyłożyć połowę mieszaniny na przygotowanym cieście w naczyniu. Na mieszaninie z ryżem położyć rozgniecionego łososia. Przykryć mieszaniną ze smażonymi pieczarkami z cebulą, a następnie wyłożyć pozostałą mieszaniną z ryżem. Posypać tartym serem i przykryć drugą częścią ciasta. Skleić brzegi ciasta i ponakłuwać wierzch.
    6. Piec w temperaturze 225 stopni C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez 30 do 35 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis