Tabbouleh z ogórkiem

    Tabbouleh z ogórkiem

    4polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 95 osób

    Pyszna sałatka z kaszy bulgur, pełna pomidorów, dymki i ogórka, doprawiona w tradycyjny sposób świeżą miętą i sokiem z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 140 g (1 szklanka) kaszy bulgur
    • 400 ml (1 i 2/3 szklanki) wrzątku
    • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    • 80 ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
    • 100 g (1 szklanka) posiekanej dymki
    • 60 g (1 szklanka) posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 6 g (1/4 szklanki) posiekanej świeżej mięty
    • 3 posiekane pomidory
    • 1 ogórek - obrany, bez pestek i posiekany
    • 1 łyżeczka soli
    • czarny mielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Kaszę zalać wrzątkiem w dużej misce. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
    2. Do gotowej kaszy dodać oliwę, sok z cytryny, dymkę, pietruszkę, miętę, pomidory i ogórki i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    olena2012
    autor:
    0

    bardzo smaczne - 05 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis