Śródziemnomorska zupa rybna

    Śródziemnomorska zupa rybna

    7polubień
    5godz.20min.


    Zrobione przez 38 osób

    Jest to bardzo pożywna zupa z okolic Morza Śródziemnego. Żeby uzyskać bardziej gęstą zupę można dodać więcej ryby.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych
    • 800 ml gęstego bulionu drobiowego
    • 1 puszka (240 ml) sosu pomidorowego
    • 70 g pieczarek z puszki
    • 35 g (1/4 szklanki) pokrojonych czarnych oliwek
    • 120 ml (1/2 szklanki) soku pomarańczowego
    • 120 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki nasion kopru, zgniecionych
    • 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 0,5 kg średnich krewetek - obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 0,5 kg filetów z dorsza pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Do wolnowaru włożyć cebulę, paprykę zieloną, czosnek, pomidory, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, wlać sok pomarańczowy i wino, a następnie dodać liście laurowe, suszoną bazylię, nasiona kopru i pieprz. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4-4,5 godziny lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
    2. Wmieszać krewetki i dorsza, przykryć. Gotować jeszcze 15 do 30 minut lub do momentu, gdy krewetki zmatowieją. Wyjąć i wyrzucić liście laurowe. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis