Szybkie bułeczki drożdżowe

    Szybkie bułeczki drożdżowe

    4polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 182 osoby

    Łatwe do zrobienia, smaczne, miękkie bułeczki pieczone w foremkach do muffinów lub babeczek. Najlepsze na ciepło!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 9 g (2 i 1/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
    • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
    • 10 g (1/4 szklanki) płatków ziemniaczanych na purée
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
    • 280 g (2i 1/4 szklanki) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +50min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać płatki ziemniaczane, cukier, sól, jaja, olej roślinny, cebulę w proszku i 1 szklankę mąki. Wyrobić na gładką masę. Wsypać resztę mąki i nadal wyrabiać ciasto, zeskrobując je ze ścianek miski, aż będzie gładkie.
    2. Przykryć i pozostawić na 20 do 30 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Lekko posmarować tłuszczem foremki na 12 babeczek.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Napełnić foremki ciastem do połowy i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, lub aż ciasto wypełni foremki.
    5. Piec w 200°C przez 15 minut. Podawać natychmiast.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis