Szybka ryba po kapitańsku

    Szybka ryba po kapitańsku

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 249 osób

    Szybki, prosty, smaczny i niezawodny przepis na rybę. Można do niego użyć dowolnego zwartego mięsa z białej ryby, np. młodego dorsza, sandacza lub halibuta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z dorsza (po 175 g)
    • 235 ml włoskiego sosu sałatkowego na bazie majonezu lub śmietany
    • 35 g startego ostrego sera, np. cheddar
    • 75 g pokruszonych chipsów ziemniaczanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10min. marynowanie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 260°C. Naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W średniej misce przez kilka minut marynować filety rybne w sosie sałatkowym.
    3. Wymieszać starty ser z pokruszonymi chipsami. Zamarynowane filety rybne włożyć do przygotowanego naczynia i posypać mieszaniną z sera i chipsów. Resztki marynaty wylać.
    4. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy mięso ryby będzie się łatwo rozdzielać widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis