Szkockie ciasteczka scones z jabłkami

    (428)

    Ciasteczka te mają wspaniały smak i aromat. Scones są idealne do herbaty i tak też się je tradycyjnie podaje. Są kruche z zewnątrz, miękkie w środku, a w ustach dosłownie się rozpływają.


    Zrobione przez 394 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 55 g masła, schłodzonego
    • 1 jabłko, obrane i starte na grubej tarce
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól odmierzyć do dużej miski. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Dodać starte jabłko i wlać mleko. Wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.
    2. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Zagnieść delikatnie 8 do 10 razy. Uformować dwa 15 cm koła. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować powierzchnię mlekiem i posypać cukrem i cynamonem. Ponacinać wierzch jak pizzę, dzieląc każde koło na 6 części w kształcie klinów.
    3. Piec w temperaturze 220°C przez 15 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Podawać na ciepło z masłem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (428)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)