Sunomono z ogórka

    (303)
    1 godz. 15 min

    Japoński przepis na ogórki w marynacie z octu, świeżego imbiru i sosu sojowego. Pyszne i bardzo proste! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!


    Zrobione przez 262 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 duże obrane ogórki
    • 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
    • 4 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki świeżego tartego imbiru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki sezamu do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć duże nasiona. Pokroić w poprzek w bardzo cienkie plasterki.
    2. W małej misce wymieszać ocet z cukrem, solą, imbirem i sosem sojowym. Włożyć ogórki i wymieszać, tak aby dobrze pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Można posypać sezamem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sunomono - japońska sałatka z ogórków
    Sunomono - japońska sałatka z ogórków

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (303)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis