Krewetki z cytryną i imbirem

    Krewetki z cytryną i imbirem

    5polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 181 osób

    Krewetki z grilla, marynowane w cytrynie i imbirze z nutką sezamu.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1,5 kg krewetek jumbo, obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 3/4 szklanki soku z cytryny
    • 1 posiekana cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki startego świeżego imbiru
    • 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować na gładki sos oliwę z olejem sezamowym, sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Niewielką część sosu odlać do osobnej miseczki i zostawić do skrapiania krewetek na grillu, resztę wlać do dużej misy, dodać krewetki i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając patyczek do szaszłyków najpierw od strony ogona, a następnie koło głowy. Marynatę wylać.
    3. Ruszt posmarować lekko olejem. Grillować krewetki od 2 do 3 minut po każdej stronie, aż zmatowieją. W trakcie pieczenia od czasu do czasu smarować krewetki odłożoną wcześniej zalewą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    jupila - 28 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis