Spaghetti z wędzonym łososiem i pesto

    Spaghetti z wędzonym łososiem i pesto

    14polubień
    30min.


    Zrobione przez 84 osoby

    To smaczne danie o bogatym smaku, a przepis jest niezmiernie prosty! Uwielbiam połączenie łososia i pesto.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g wędzonego łososia, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 140 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 180 g (3/4 szklanki) pesto
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody
    • 225 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować aż będzie al dente.
    2. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, pieczarki i czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. Wmieszać koncentrat pomidorowy, pesto, świeżą bazylię, wodę i wędzonego łososia, a następnie gotować dusić przez 5 do 10 minut lub do momentu gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję.
    3. Odcedzić makaron. Podawać polany sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    0

    Niestety muszę szczerze przyznać że, potrawa wyszła niesmaczna, wygląd (kolor) fatalny, o smaku lepiej nie wspominać... - 23 sty 2016

    EwaNowakowska-Karagiannis
    0

    Właśnie zajadam, pyszne. Nie miałam grzybów, zamiast nich dodałam różnokolorową paprykę i zesmażyłam ją razem z cebulą. Dorzuciłam jeszcze ser w kostkach "à la feta". - 06 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis