Sos sałatkowy zielonej bogini

    Sos sałatkowy zielonej bogini

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 25 osób

    Ten klasyczny sos sałatkowy zawiera majonez, anchois, ocet, zieloną cebulkę, czosnek, pietruszkę, estragon i szczypiorek. Można go przygotować w blenderze lub robocie kuchennym. Pasuje świetnie do karczochów ugotowanych na parze, sałatki z owoców morza, lub jako sos do pieczonej ryby. (Jeśli nie masz świeżego estragonu, możesz użyć 1/4 łyżeczki suszonego).

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 ml (2 szkl.) majonezu
    • 4 filety z sardeli (anchois), drobno posiekane
    • 1 zielona cebulka, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1 łyżka octu estragonowego
    • 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymieszać majonez z anchois, zieloną cebulką, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.
    2. Przechowywać sos w lodówce do czasu podania, a następnie polać nim ulubioną sałatkę lub warzywa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis