Smażone chińskie pierożki z krabem

    Smażone chińskie pierożki z krabem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 133 osoby

    Jestem przekonana, że te małe smażone pierożki „na jeden kęs”, wypełnione mięsem kraba, każdemu przypadną do gustu. Można je przygotować wcześniej i zamrozić na plastikowej tacce, a usmażyć, gdy będzie taka potrzeba.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 400 g gotowego ciasta na małe wontony
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
    • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 450 g rozdrobnionego mięsa kraba
    • 1 litr oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy do 180°C.
    2. W małej misce wymieszać serek z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i mięsem kraba.
    3. Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć pół łyżeczki lub łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć ciasto ponad farszem (w trójkąt lub półksiężyc, zależnie od kształtu zakupionego ciasta) i skleić brzegi lekko je zwilżając wodą. Przygotowane do smażenia wontony trzymać pod lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem.
    4. Wkładać po 3 lub 4 wontony do gorącego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis