Sałatka ze szpinaku z truskawkami

    Sałatka ze szpinaku z truskawkami

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 153 osoby

    Jest to znakomita, lekka, zdrowa sałatka letnia z pysznym sosem, bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 łyżka maku
    • 1 i 1/2 łyżeczki pokruszonej suszonej cebuli
    • 1/4 łyżeczki papryki
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu balsamicznego
    • 2 pęczki świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego, posiekanego
    • 350 g truskawek pokrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukier, nasiona sezamu, mak, suszoną cebulę i paprykę wymieszać z olejem roślinnym, sezamowym i z octem. Schłodzić w lodówce.
    2. Szpinak i truskawki włożyć do salaterki, skropić wychłodzonym sosem i wymieszać. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis