Krewetki z bazylią

    Krewetki z bazylią

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 929 osób

    Przepis ten dała mi moja przyjaciółka Elaine. To jeden z najsmaczniejszych sposobów przyrządzania krewetek na grillu jakie znam, a przy tym naprawdę prosty. Mój syn zjadłby je wszystkie, gdybym mu tylko na to pozwoliła.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 55 g roztopionego masła
    • sok z 1,5 cytryny
    • 3 łyżki musztardy dijońskiej
    • 0,5 szklanki posiekanej świeżej bazylii
    • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 1 szczypta soli do smaku
    • 1 szczypta białego pieprzu
    • 1,3 kg świeżych krewetek, obranych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Do płytkiej miski wlać oliwę i wymieszać z masłem. Dodać musztardę, bazylię i czosnek, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki i wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyjąć krewetki z marynaty i ponabijać na patyczki. Marynatę wylać.
    3. Ruszt grilla lekko posmarować oliwą i ułożyć na nim szaszłyki z krewetkami. Piec po 2 minuty na każdej stronie lub do momentu, gdy krewetki nie będą już przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    julia444j
    autor:
    0

    paskudne nikt z moich gości nie chciał tej potrawy jeść - 01 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis