Sałatka z tuńczyka z makaronem

Doskonała na letnie wieczory, kiedy nie chcesz gotować, bo jest po prostu zbyt gorąco! Najlepiej pasuje makaron kolanka, ale można też użyć innego.

Maridele Neikirk

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 300 g makaronu kolanka
  • 80 ml (1/3 szkl.) włoskiego sosu sałatkowego
  • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
  • 235 ml (1 szkl.) majonezu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

  1. Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Przez 2-3 godziny lub przez noc marynować makaron w sosie włoskim.
  3. Wymieszać makaron ze śmietaną, majonezem, cebulą, selerem, czosnkiem granulowanym, tuńczykiem, solą i pieprzem. Schłodzić.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie