Sałatka z tuńczyka z makaronem

7polubień
3godz.25min.


Zrobione przez 163 osoby

Doskonała na letnie wieczory, kiedy nie chcesz gotować, bo jest po prostu zbyt gorąco! Najlepiej pasuje makaron kolanka, ale można też użyć innego.

Maridele Neikirk

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 300 g makaronu kolanka
  • 80 ml (1/3 szkl.) włoskiego sosu sałatkowego
  • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
  • 235 ml (1 szkl.) majonezu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

  1. Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Przez 2-3 godziny lub przez noc marynować makaron w sosie włoskim.
  3. Wymieszać makaron ze śmietaną, majonezem, cebulą, selerem, czosnkiem granulowanym, tuńczykiem, solą i pieprzem. Schłodzić.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie