Sałatka z tuńczyka z makaronem

    Sałatka z tuńczyka z makaronem

    7polubień
    3godz.25min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Doskonała na letnie wieczory, kiedy nie chcesz gotować, bo jest po prostu zbyt gorąco! Najlepiej pasuje makaron kolanka, ale można też użyć innego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g makaronu kolanka
    • 80 ml (1/3 szkl.) włoskiego sosu sałatkowego
    • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 235 ml (1 szkl.) majonezu
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić.
    2. Przez 2-3 godziny lub przez noc marynować makaron w sosie włoskim.
    3. Wymieszać makaron ze śmietaną, majonezem, cebulą, selerem, czosnkiem granulowanym, tuńczykiem, solą i pieprzem. Schłodzić.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis