Sałatka z tuńczyka i makaronu na zimno

    Sałatka z tuńczyka i makaronu na zimno

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 156 osób

    Sałatka z tuńczyka i makaronu, która najlepiej smakuje w słoneczny letni dzień ze świeżymi bułeczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g makaronu kolanka (lub innego drobnego makaronu)
    • 3 pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 350 g tuńczyka z puszki
    • 380 g (1,5 szklanki) majonezu light
    • 1 łyżka włoskiego sosu sałatkowego
    • 1 łyżka cukru białego
    • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać makaron z pomidorami, selerem i tuńczykiem.
    3. Przygotować sos mieszając majonez, z sosem sałatkowym, cukrem i pieprzem. Dodać do sałatki z makaronem, wymieszać, a następnie włożyć na godzinę do lodówki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis